BLOG
Gorzó Pál 2017-07-24 14:16:42

Balatoni hétvége Keszthelyen és környékén

Balatoni hétvége kicsit másképp

Gondoltál már úgy a Balatonra, mint az egyik legszebb túravidékre? Ha nem, most itt az ideje, ugyanis rengeteg természeti szépséget rejteget a környék.
Keszthelyről az egyik legszebb útvonal a Marcipán Múzeumtól indul, de mielőtt nekivágnánk, érdemes ide is betérni. Együnk egy finom sütit, nézzünk szét, majd energiával feltöltődve induljunk el a kék-piros-zöld jelzés mentén. Nemsokára kék-pirosra kell cserélnünk, ami egy szép séta keretében elvezet egészen Gyenesdiásig, ahol már csak a kék jelzést figyelve eljutunk a 2000-ben újraépített Festetics-kilátóhoz. A túra egyik legnagyobb kihívása, hogy felmásszunk a tetejére, de megéri, mert gyönyörű körpanoráma tárul elénk fentről. Miután beteltünk a látvánnyal, a régi mészkőbányákat célozzuk meg, mégpedig a sárga plusz jelzést követve. A kilátás innen sem kevésbé szép, sőt, talán még szebb köszönhetően a vadregényes környezetnek. Utunkat folytatva visszatérünk Gyenesdiásra, a Szent Ilona kápolna után már figyeljünk, hogy a kék pluszra kanyarodjunk rá, ami visszavezet a már ismert útvonalhoz. Balatoni hétvégénken sok különleges múzeumot is felkereshetünk, ha időnkbe belefér, akkor akár el is kezdhetjük.

Múzeumtúra a Balaton fővárosában

Balatoni hétvégénk programját igen változatosan állítottuk össze, melynek az egyik fő vonala a város különféle múzeumainak felkeresése. Van belőlük szép számmal, így egy belevaló ViaGo kalandornak is össze kell kapnia magát, ha azt tűzi ki célul, hogy mindet meglátogatja.
Az első, amit semmiképpen nem hagyhatunk ki, az a Festetics-kastély, hiszen a különleges parkon és a pompás épületen kívül még ugyanitt található egy páratlan vadászati kiállítás, hintókiállítás és a történelmi modellvasút kiállítás, amihez Európa egyik legnagyobb terepasztala készült.
Ezt követően már nehezebb dönteni, hogy mi következzen, elsőként mindjárt ott az „Év Múzeuma" címet is elnyert Balatoni Múzeum. Majd jöhet a sorban a Babamúzeum, ha pedig már ott járunk, kötelező megnézni a világon egyedülálló Csigaparlamentet is, ami egy 7,5 méter hosszú makett, ami 14 éven át 4,5 millió pannon-tengeri csiga felhasználásával készült. Ugyanitt, a Sétálóutcában (Kossuth Lajos utca) még rengeteg múzeumba botolhatunk, ilyen például a Játékmúzeum, a Történelmi Panoptikum, a Horrárium és Kínzó Múzeum, a Nosztalgia és Giccsmúzeum (nem vicc, tényleg létezik ilyen is!), és hogy az extrém vonalat se hagyjuk ki, van itt még Reneszánsz Erotikus Panoptikum is. Aztán, hogy visszakanyarodjunk a hétköznapokba, keressük fel a Cadillac Múzeumot, ahol átélhetjük az 1900-as évek hangulatát. Kár, hogy ezekkel a ritka autókkal nem mehetünk egy kört! A Kossuth utca és a Georgikon utca sarkán pedig ott az egyik kedvencünk, a Rádió és Televízió Múzeum. Hihetetlen, de olyan darabok is szerepelnek a kiállított tárgyak között, amiken mi még hallgattuk a Szabó családot, vagy éppen néztük a Dallas soron következő epizódját. Persze nem mi öregszünk, csak a technika fejlődik rohamos ütemben! :) Ha még valami hasonlóra vágynánk, felkereshetjük a Surber Zeneautomata és Fonográf Múzeumot is a Jókai utcában.
A Kastély utcában találunk még egy érdekességet, az öt világrész lepkéit és rovarait, valamint hüllőket bemutató Múzeum Zoo Lepke- és Egzotikus Hüllőkiállítást.
Aki szereti a régi mezőgazdasági gépeket, azok nagyon jól fogják érezni magukat a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyén, ahol a szakavatottabbak akár órákat is el tudnak tölteni a régi gépek tanulmányozásával. De szerencsére enni is kell, így van ok a túránk folytatására, a napot zárjuk a Sétálóutca egyik hangulatos éttermében.

ViaGo Promo Video

TIÉD AZ EGÉSZ VILÁG!

Miért ne lehetne egy utazás kaland?