BLOG
Gorzó Pál 2017-05-04 14:08:32

Egynapos belföldi kirándulások Budapesten

Egy igazán izgalmas egynapos belföldi kirándulás: Barlangászás Budán

Több ezer éves történelem, melyet különleges formájú cseppkövek, mesebeli alakzatok őriznek, titokzatos föld alatti világ, ami annyira vonzó, hiszen a felfedezés utáni vágy bennünk él. Talán nem is kell tovább bizonygatni, miért is imádjuk a cseppkőbarlangokat. Ha Aggtelekre látogatunk, oda több napot is érdemes rászánni, jó hír viszont a barlangok szerelmeseinek, hogy Budapesten is találhatunk olyat, ami szintén nagyon látványos, ráadásul különösebb felkészülés nélkül is könnyen végig járható. Nemrég egy egynapos kirándulás keretében felfedeztük a Szemlő-hegyi- és a Pál-völgyi-barlangot. Kombinált jegyet váltottunk, ami mindkettőre érvényes, és mivel közel vannak egymáshoz, így akár egy kellemes sétával is elérhetjük őket.

Egy barlang virágoskerttel

A Szemlő-hegyi-barlang az egyik kedvencünk, mert itt figyelhetők meg legjobban az Európában ritkaságnak számító borsócseppkövek. Az első túravezetés 10 órakor indul, természetesen mi már előtte fél órával ott voltunk, nehogy lemaradjunk. Az öltözetről annyit, hogy nem árt egy átmeneti kabát, és egy kényelmes cipő, mert bár kiépített úton visznek végig, itt-ott kicsit csúszós a terep.
Az első termet egy mesterséges tárón keresztül értül el, ahol rögtön megpillanthattuk az első borsóköveket a mennyezetről lelógó Anyósnyelven. Folytattuk utunkat egy alagút szerű járaton, míg el nem értünk az újabb különlegességeket tartogató Pöttyös-teremig, ami a karfiolköveknek ad otthont. Ezt követően megismerhettük a Mária-terem történetét, de ezt most nem áruljuk el, hogy izgalmas legyen a látogatás. Kedvencünk pedig a Virágoskert, ahol a több ezer apró borsó- és karfiolkő valóban virágokhoz hasonló alakzatokban tündököl. Az impozáns méretű Óriás-folyosón horrorisztikus elemeket fedeztünk fel: egy ijesztő boszorkányfejet, és még halálfejet is. Összességében igazán látványos barlangról van szó, a hónak tűnő gipszkristályok pedig egyszerűen varázslatossá teszik.

Magyarország leghosszabb barlangjai

Egynapos belföldi kirándulásunkat a Pál-völgyi-barlang látogatásával zártuk, mely az ország leghosszabb barlangrendszere. Ebből körülbelül 500 méter látogatható, de ezen a rövidke szakaszon is sok-sok különlegességet figyelhetünk meg, például csillogó kalcitkristályokat és különféle kagylólenyomatokat. Időben körülbelül egy-másfél órát számoljunk rá, mert bár nem nagy táv, de a sok látnivaló és a néhol meredek lépcsők miatt nem fogunk gyorsan haladni. Azt hinnénk, az előző barlangtúra után ez már unalmas lesz, de ez tévedés, ugyanis a Pál-völgyi-barlang nem egy klasszikus cseppkőbarlang, hiszen a itt fő látnivalók a hévizes eredetre utaló oldásformák. A túra kiindulópontja a Lóczy-terem volt, ahonnét folyosók és lépcsők vezetnek a fő nevezetességekhez. A különböző lenyomatok mellett a kedvencünk a Mese-terem, ahol találkozhattunk Hófehérkével és a hét törpével. Érdekességként túravezetőnk azt is elmesélte, hogy az itt látható cseppkövek egy részét más helyről telepítették ide. A barlangól egy mesterséges kijáraton át vezettek ki egy régi bányaudvarra, ami a hajdani kőfejtőhöz tartozik. Innen még visszasétáltunk a fogadóépülethez, hogy a büfében együnk-igyunk, mielőtt hazaindulnánk.

ViaGo Promo Video

TIÉD AZ EGÉSZ VILÁG!

Miért ne lehetne egy utazás kaland?