BLOG
Gorzó Pál 2017-05-08 19:12:21

Kirándulás Magyarországon

A ViaGo bakancslistája 2017-re szuper magyarországi kirándulóhelyekkel.

Nem kőbe vésett lista, de ha teheted, nézd meg mind, mert nincs köztük két egyforma, és mind-mind egy új élmény. Jöjjön hát 12 hónap és 12 fantasztikus kirándulás Magyarországon.

Január: Lillafüred

Lillafüred nem kifejezetten téli kirándulóhelyként él a köztudatban, pedig ebben az évszakban is gyönyörű tud lenni, elég, ha csak a megfagyott vízesésre gondolunk. Közelítsük meg kisvasúttal, szerencsére fűtenek rajta, úgyhogy nincs is több kifogás. A vízesés után (vagy előtt) nézzük meg a Szent István-barlangot, csak arra figyeljünk, hogy télen rövidített nyitvatartása van, így az utolsó turnus 14 órakor indul. Hazafelé még beleférhet a Hámori-szikla, ahol január végén jégmászó versenyt szerveznek, és a közelben ott a Hámori-tó is.

Február: Győr

Ugye milyen régen jártál Győrben? Most itt az alkalom! Kezdjük a délelőttöt egy belvárosi barangolással, és ha már elfáradtunk, térjünk be valamelyik hangulatos cukrászdába. Délután irány a Xantus János Állatkert. Ez utóbbi különösen nagy élmény, hiszen sok állat, ami a nagy nyári melegben csak gubbaszt egy árnyékos sarokban, ilyenkor kifejezetten élénk.

Március: Ipolytarnóc

Jó hír! Néhány hónapos szünet után az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület ismét megnyitja kapuit a nagyközönség előtt, így magyarországi kirándulásaink sorába ezt a különleges helyszínt feltétlenül illesszük be. Ne hagyjuk ki a földtani túravezetést, és a 4D-s mozit sem!

Április: Hollókő

Idén húsvét áprilisra esik, így kézen fekvő, hogy e havi kirándulásunk helyszíne az UNESCO világörökségi listán is szereplő Hollókő legyen. Igazi hagyományőrző fesztiválba fogunk csöppenni, és biztos, hogy turistából is lesz bőven, ezért aki nem szereti a tömeget, inkább a hónap egy másik napját válassza. Ha ez nem gond, akkor viszont óriási élményekkel térünk majd haza, főleg, ha minket is meglocsolnak egy vödör frissítő vízzel.

Május: Tata

Itt aztán rengeteg a látnivaló, májusban pedig a Tatai Patara Török Kori Fesztiválnak köszönhetően még nyüzsgőbbé válik a város. Nem árt tudni, hogy Tatát nem csak az Öreg-tó és a vár miatt érdemes felkeresni, nézzük meg a vízimalmokat és a lenyűgöző Angolparkot is.

Június: Komárom

A komáromi Monostori Erődre szánjuk rá nyugodtan a napot, jó időben órákig el lehet itt bolyongni. Ne hagyjuk ki a dunai oldal sötétebb folyosóit sem, ahol a lőrésekben mini fémkatonákat lehet felfedezni. Ha még van kedvünk, az Igmándi Erődöt is megnézhetjük, sőt, átruccanhatunk a szlovák oldalra is egy rövidke városnézésre.

Július: Tihany

Jogos kérdés, hogy a tikkasztó nyári melegben milyen kirándulást tervezzünk Magyarországon. A válasz egyszerű, természetesen valami vízközelit. Bár a Levendulafesztivál ekkorra már lecseng, azért nem kell lemondanunk a lila virágok bódító illatáról, hiszen a levendula Tihany védjegyévé vált, így szinte egész évben összefuthatunk vele hol egy kis illatpárna, hol egy dísztárgy képében, de akár fagyiként is megkóstolhatjuk. Keressük fel az Apátságot, az Óvár keleti oldalán a barlanglakásokat, a IV. Károly Kálváriát, majd a nap végén sétáljunk egyet a kikötőben.

Augusztus: Debrecen

Nem nehéz kitalálni, miért pont erre a hónapra került bakancslistánkon Debrecen városa. Természetesen a Virágkarnevál miatt! Persze a városnézést se hagyjuk ki!

Szeptember: Gyula

Gyulán egyszerűen nem lehet unatkozni, ha egynapos kirándulást tervezünk, akkor a vár mellett ne maradjon ki a híres Százéves Cukrászda sem. Itt kapható a környék legfinomabb krémese és ezzel még nincs megállás, a százéves tortát is meg kell kóstolni. Nem fog csalódás érni, isteni! Aztán levezetésképpen irány a várfürdő!

Október: Szerencs

A szerencsi városnézés egyik fő attrakciója a csokigyár-látogatás, de emellett is számos érdekességet tartogat a zempléni kisváros, melyek közül az egyik legkülönlegesebb a páratlan Képeslapgyűjtemény, aminek a Rákóczi vár ad otthont. A strandszezon lecsengésével pedig itt a wellness időszaka, a Szerencsi Fürdőben mi is felfrissülhetünk.

November: Mezőkövesd

Az ünnepek előtt még jól jöhet egy kis pihenés, feltöltődés, amire az egyik legjobb hely Mezőkövesd. A Hadas városrészben sétálgatva ne lepődjünk meg, ha elfog egy furcsa érzés, mintha visszarepültünk volna az időben, ezt pedig csak tovább erősíti a Matyó Múzeum régmúltat megidéző kiállítása. Igazi időutazás, melyet egy különleges fürdőben zárhatunk, ahol akár mínuszokban is kint lubickolhatunk a kellemes termálvizes medencékben.

December: Szentendre

Az utóbbi években az adventi vásárok közül országos hírűvé nőtte ki magát a szentendrei, ezért ViaGo-s bakancslistánkon nem véletlenül került az év utolsó hónapjához. Szentendre egyébként is kedvelt magyarországi kirándulóhely a skanzen miatt, de talán ennek látogatására már nem ez a legjobb évszak. Viszont a december remek lehetőséget tartogat, hogy hangulatos sétát tegyünk a karácsonyi pompában tündöklő város utcáin egy finom forralt bort kortyolgatva. Az ünnepi hangulathoz pedig elengedhetetlen a „karácsony múzeum" megtekintése, ahol akár vásárolni is lehet a rengetegféle karácsonyi gömbből, díszből.

ViaGo Promo Video

TIÉD AZ EGÉSZ VILÁG!

Miért ne lehetne egy utazás kaland?