BLOG
Gorzó Pál 2017-05-22 10:15:09

Erdélyi kirándulást tervezel? Ajánlunk egyet!

Kirándulás Erdély egyik eldugott turisztikai látványosságához, a Tordai Sóbányába

Ha meghalljuk, hogy Erdély és sóbánya, általában azonnal a monumentális Parajdi Sóbánya jut eszünkbe, azonban nem kell olyan messzire utaznunk, elég csak Tordáig. Itt is találunk ugyanis egy nagyon különleges sóbányát, melynek levegője jótékony hatással van a légúti betegségben szenvedőkre. A Salina Turda egy igazi mesebeli hely, ha belépünk, úgy érezhetjük, mintha egy furcsa űrhajóra érkeznénk. Különlegessége, hogy óriási „sócseppköveket" láthatunk, és sok-sok lépcső megmászása révén szintről szintre bejárhatjuk az egész létesítményt, de emiatt nem kell megijedni, lift is van. Érdekesség, hogy van egy rész, ahol meg szabad nyalni a falat, az igazán bevállalósak pedig ezt meg is teszik. Egyik kedvencünk az óriáskerék volt, ahonnét egy új szemszögből láthatunk rá a bányára, de az sem mindennapi élmény, mikor egy sóbánya taván csónakázunk. Ez tipikusan az a hely, amit látni kell, mert bár sok szép képet készíthetünk, de azok nem tudják tökéletesen visszaadni a hely varázsát.

Természet alkotta kalandpálya: a Tordai-hasadék

Mészkő felől érkeztünk a hasadék bejáratához, de út közben egy-egy helyen már megálltunk pár fotó erejéig, mert több pontról szépen rálátni a hasadékra. Mi az autónkat a felső parkolóban hagytuk, de még lejjebb is van egy a menedékháznál, ez azonban főszezonban gyorsan megtelik. Csapatunk néhány, tériszonnyal küzdő tagja nem merte bevállalni, hogy a meredek sziklafal mellett végigsétáljon, így miután elkísértek minket a körülbelül negyedórás jól kiépített kis kanyon szerű szakaszon, visszafordultak, és a menedékháznál vertek tábort, ahol kényelmes kis asztalokkal, padokkal berendezett piknikhely van.
Ne gondoljunk azért túl nehéz terepre, a szurdokvölgy mindössze két és fél-három kilométer hosszú. Hangulatos kis függőhidakon kelhetünk át, ahol pedig veszélyesebb szakasz van, ott a sziklafalhoz erősített láncokba kapaszkodva biztonságban érezhetjük magunkat. Az útvonal egyik legszebb pontja az úgynevezett „sárga torony", ami egy monumentális sziklacsúcsként emelkedik a hasadék fölé. Másik kedvencünk pedig a Danila-tó, ahol tartottunk egy kis pihenőt, mielőtt elsétáltunk a Kis- és Nagy-Balika-barlangok mellett a hasadék másik végéig. Itt két lehetőségünk van, vagy a már ismert úton visszafordulunk, vagy a piros turistajelzést követve felkapaszkodunk a sziklák peremére, és fentről közelítjük meg a kiindulópontot. Mi az utóbbi mellett döntöttünk, mert annyira tetszett az útvonal, hogy egyszerűen nem tudtunk betelni vele. A hasadékhoz egy érdekes legenda is fűződik, amit visszafelé elmesélhetünk útitársainknak: Szent László királyt itt harcolt a kunokkal, akik túlerőben voltak, ezért a magyar seregnek menekülnie kellett előlük. Már majdnem utolérték őket, mikor a király Isten segítségét kérte, majd a következő pillanatban kettéhasadt a hegy, a kunok pedig úgy megijedtek, hogy meghátráltak.

Erdélyi kirándulásaink közül egészen biztosan ez lesz az egyik legemlékezetesebb, úgyhogy ide még néhányszor visszatérünk.

ViaGo Promo Video

TIÉD AZ EGÉSZ VILÁG!

Miért ne lehetne egy utazás kaland?