Viago kaland

Cserhát Natúrpark kincsei

ELÉRHETÕ PONT: 120
NEHÉZSÉGI SZINT:
SZÜKSÉGES IDÕ: 2 nap

A KALAND RÉSZLETEI

Kalandunk során, a Cserhát Natúrpark által létrehozott különleges zöld útra invitálunk, mely a Cserhát szelíd dombjai között megbúvó, különleges szépségű és néprajzi hagyományokban gazdag falvain vezet keresztül!
A zöldutak olyan, többfunkciós útvonalak, melyeket gyalog, lovon, kerékpáron, illetve más motormentes módon közlekedő vagy túrázó emberek számára hoznak létre.
Pattanj lóra, kerékpárra vagy indulj el gyalogszerrel a zöldúton, hisz a régió párját ritkítóan gazdag néprajzi különlegességekkel rendelkezik. Az apró falvak, a palóc népi építészet és egyházi emlékek gyöngyszemeit őrzik.
A Cserhát Natúrpark falvainak története az Árpádok koráig vezethető vissza. A gazdag múltból adódóan várakkal, templomokkal, kastélyokkal, kúriákkal, irodalmi emlékekkel csalogatja az érdeklődőket. A leglátványosabbak Hollókő, Buják és Szanda várának romjai. A templomok közül szépségével kiemelkedik a cserhátsurányi és nagylóci, a kastélyok és kúriák közül a cserhátsurányiak és nógrádsipekiek. Az 1700-as évekből több faluban találhatóak Nepomuki Szent János szobrok, egykori kőhidak, jellegzetes kőpincék, pincesorok.
A völgyekben megbúvó falvak a táj meghatározó tényezői. Szinte minden településen fellelhetőek még a településszerkezeti és népi építészet nyomai. Közülük azonban mégis leglátványosabb a Világörökség részeként számon tartott hollókői ófalu, vagy a terényi Szőlősor.
A mozaikszerűen váltakozó legelők, erdők látványa, a táji sokszínűség, a hagyományok megérintik a kalandort. Az élő hagyományok, cifra viseletek, a terített asztalon finomságok várják az idelátogatót. A dimbes-dombos tájon a Cserhát völgyeiben megbújó aprócska, évtizedek óta változatlan falvak, romantikus várromok, jellegzetes népi építészet, impozáns kastélyok tarkítják utunkat.
A vidék elsőszámú utazási célpontja, a csodálatosan egységes népi építészete miatt az UNESCO Világörökségeként nyilvántartott Hollókő. Általunk kínált kaland kiindulópontja ez kis aprócska falu, mely köré egyénileg választható programokat kínálunk.
Gyere velünk kalandor, válassz a programjaink közül, éld át velünk a palócok ízes beszédét, sétáljunk együtt a kulturális értékeket őrző és történelmükre büszke falvak között.
Húzd a bakancsot, pattanj kerékpárra vagy lóra, mert itt erre is lesz lehetőséged! Ez a program nem egy napra szól!
A Cserhát Natúrpark teljes útvonalait térképen is megtekintheted itt.

1. NAP KALANDJAI

Hollókő - Amiről a holló mesél
Hollókő - Amiről a holló mesél
Hollókő Ófaluja 1987 óta az UNESCO világörökségeinek része. A műemléki falurészen több mint 50 védett épület található, ezekben látogatható a Postamúzeum, Falumúzeum, Babamúzeum, Tájház, emellett látogatható Hollókő fatornyos temploma és a…
További részletek »

2. NAP KALANDJAI

Kövesd a patak medrét
Kövesd a patak medrét
Ezen a napon ismét a Cserhát naturpark Zöldút útvonalára invitálunk, amit most olyan kalandoroknak ajánlunk, aki szenvedélyes terepkeréppározó és lovagló. Három település és környéke lesz a mai célpont! Az első Nagylóchoz tartozó Zsunypuszta, ami…
További részletek »
Mutasd a térképen a kaland helyszíneit »

MI KELL A KALAND TELJESÍTÉSÉHEZ?

MI KELL A KALAND TELJESÍTÉSÉHEZ?

VEDD FEL A
KALANDOT

a saját kalandjaid közé

FOGLALJ SZÁLLÁST
A VIAGON KERESZTÜL

kedvezményesen, egyedi ajánlatokkal a kalandoroknak

Kapcsolódó szállások »

TÖLTSD LE A
VIAGO ALKALMAZÁST

amivel igazolhatod, hogy jártál a kaland helyszínein.

Ingyenes app letöltés »
Mutasd a térképen a kaland helyszíneit »