Bartalis Vendegház Gyergyószárhegy

537135 Gyergyószárhegy, 1369. Mutasd a térképen »

Falusi környezetben talalható lakásunk, három szobával, 2 fürdővel, étkező, nappalival, amely teljes egészében szolgálja a vendégek kényelmét.

Legkedvezőbb ajánlat:
2 439 Ft/fő/éj-től
Ingyenes ajánlatkérés, foglalás. Várható visszaigazolási idő 3 óra (de garantáltan 1 munkanapon belül)
LEGJOBB ÁR GARANCIA!
A szállás garantáltan a ViaGo-n a legkedvezőbb! Részletek »

Falusi környezetben talalható lakásunk, három szobával, fürdővel, étkező, nappalival , amely teljes egészében szolgálja a vendégek kényelmét.

(zárt parkolÓ, konyha, háziállatok, programszervezés, lóvaglás, bográcsozás, biciklitura, szekerezzés, disznóvágás, kenyérsütés, zenés szórakoztató estek, táncház, Stb)

GPS: É : 46.3608133° K : 25.2459233°

"A falu fölött emelkedő Szármány, ezen tündöklően fehérlő márványhegy. Ott van a hegy alján a Lázárok ódon kastélya szeszélyes bastyáival, fogrovatos falaival. Ott van a hegyoldalban a ferencesek vidor tekintetű kolostora és temploma, ott a hegytető ormán a büszkén fekvő kápolna, idább egy magaslaton Szárhegy fényes tornyú kacér egyháza, és ezek kiemelkedő festői csoportja alatt a csinos falu terül el, zöld lombok közül kikacsingató házcsoportjaival." (Orbán Balázs)

A település Gyergyószentmiklóstól 6 kilométerre, észak felé, a Szármány-hegy déli oldalán fekszik. Kialakulását a XII-XIII. századra teszik. Nevét valószínűleg a hegyről kapta, azt hívták eredetileg Szár (=tar)-hegynek.

A falu legfőbb látnivalója a Lázár-kastély (napjainkban nem látogatható, bezárt), másik ékessége pedig, az épület közvetlen szomszédságában található, Ferenc-rendi kolostor.

Az 1669-1752 között, a Lázár István királybíró által adományozott helyen, létesült egyházi épületegyüttes barokk stílusban készült. Ebben a kolostorban élt Kájoni János, Erdély "Pázmány Pétere". Az épület 1875-ben nyerte el ma is látható, végleges alakját.

A római katolikus plébániatemplom egy 1235 körüli, román kori templom helyén épült, 1729-ben, barokk stílusban.

Az 1600-as években Szárhegy a Székelyföld egyik fontos katonai és közigazgatási központjának számított. Az erdélyi fejedelmek is többnyire itt szálltak meg, ha a Székelyföldre jöttek.

A falut többször is megtámadták és felégették a török-tatár csapatok. 1658-ban kozák-tatár sereg tört be Moldva felől. A gyergyóiak megütköztek a támadókkal és le is győzték őket. A legenda szerint a gyergyóiak közül mindössze tizenöten pusztultak el, de az ellenségből több mint ötszázan. Az elesetteket a községen alul egy halomba temették el, amit ma is Tatárdombnak hívnak.

A faluban működő művésztelepet 1974-ben létesítették. Minden év augusztusában, belföldről és külföldről érkező, képzőművészek dolgoznak és találkoznak itt. Ősszel pedig népművészek gyülekeznek az alkotótáborban, és az itt készült alkotásokat valamennyien a községnek ajándékozzák.

-HEGYI TÚRÁK ERDÉLYBEN -

Balánbánya (880 m) - Sipos-patak torkolata (910 m) - az Olt forrása (1220 m) - Kovács Péter-tető (1375 m)

Az útvonal hossza: 12 km összesített emelkedő: 510 m Időtartam: menet 4 óra, jövet 3 1/2 óra Jelzés: kék sáv Tudnivaló: nyáron autóval is járható út egészen a Sóvető-patak (P. Saraturii) torkolatáig. Télen csak gyakorlott turistáknak ajánlható

Balánbánya központjából indulunk el a Szék-patakot jobbra elhagyva; az erdei úton azonban már a patak bal oldalán megyünk, festői völgyön át a Sipos-patak torkolatáig (3-as km-kő), ahol a Hosszú-sarok felől jövő 43. sz. útvonallal találkozunk. Valamivel feljebb egy másik patakbeágazásnál, a Hosszú-sarok felől jövő Sandu-patakával találkozunk. Útközben viszont a Medgyes-patak torkolatát hagyjuk el jobb felől. Körülbelül 2,2 km-nyi kellemes utat teszünk meg a Sóvető-patak szájáig. Innen, a felső beágazástól az Olt-forrásig, amely az Olt-szurdoka alatt egy kis völgykatlanban fekszik. A forrástól egy, a gerincen futó csapásra kapaszkodunk fel, a Kovács Péter-csúcsra, ahol két forrást is találunk, az egyik ásványvízforrás.

Gyergyószentmiklós (820 m) - Csiszér-tető - Csiszér-csúcs - Sipos-kő (1566 m) - Hosszú-sarok (Culmea Lunga) - az Olt völgye

Az útvonal hossza: 15 km összesített emelkedő: 795 m Időtartam: menet 5 óra, jövet 4 1/2 óra Jelzés: piros háromszög Tudnivaló: nyáron fárasztó, de járható, télen nehéz út

Gyergyószentmiklóson a Gödrös utcából a Hóvirág utcába térünk be, s kerteken, szántóföldeken át, északkeletre tartva megyünk a Vaslábi-havasok felé. Fokozatosan kapaszkodva 4 km-nyi gyaloglás után elérjük a Csiszér-hegy lábát. Onnan leereszkedünk a Visszafolyó-nyeregre, és délnek tartva fölmászunk a Hosszúsarok-tetőre. A dombot megkerülve keletnek tartunk és 3 km-es kapaszkodás után fölérünk a Sipos-kő csúcsára, ahonnan csodálatos a kilátás. Leereszkedünk a nyeregre, s a Siposkő-csúcs alatt keletnek tartva 25 m-nyi út után találkozunk a Lok-forrás felől jövő ösvénnyel, amelyen átvágunk. Még vagy másfél km-t megyünk, átvágunk egy tisztáson, esztenák mellett haladunk el, majd egy hegyi kopáron a Horvátok-kertjéhez érünk. Kapaszkodva, ereszkedve folytatjuk utunkat; el az Olt völgyébe, a műútra s azon Balánbányára.

Békény-patak völgye a Magas-bükk-patak torkolatáig (830 m) - Magas-bükk (1416 m) - Kovács Péter (1375) - a Medgyes-völgy - Vas-pataka - Fehér-mező (Poiana Alba) a Hagymáson

Az útvonal hossza: 17 km összesített emelkedő: 685 m Időtartam: menet 6 óra; jövet 5 1/2 óra Jelzés: kék kereszt Tudnivaló: Nagyon szép, járható út. Télen sível

A Gyilkos-tó felé tartó műúton, a 4,2 km-kőnél ágazik el ez az útvonal, a Magas-bükk-pataka szájánál. Nyíl mutatja itt az Olt-völgy és a Fehér-mező felé vezető utat. Széles ösvényen indulunk el a víz jobb partján. Balra hagyva a kempinget, 1300 m-nyi gyaloglás után átkelünk a patakon, de folytatjuk utunkat a jobb parton, az erdőkerület házáig, ahonnan két út is visz a Magas-bükkre . Az egyik északkeleti irányba, a Kovács Péter-tetőn, a Magas-bükk felé, a másik a Kari-pataka bal partján, ritkás erdő közt kapaszkodva néhány parasztgazdaságig, ahol szintén a Kovács Péter-tetőhöz érkezünk el. Két forrást is lelünk itt, az egyik ásványvíz. Tovább haladva a jelzéses ösvényen, az Olt völgyébe érünk. Hogy a Fehér-mezőre jussunk, ritkás erdőben, magányos pásztorkunyhók mellett elhaladva megyünk előre, és az Olt-völgyi út közelében elkanyarodunk északkeletnek, majd aláereszkedünk a Vas-patak szájához, bal kéz felé hagyva egy karám kerítését. Aztán átkelünk a Medgyes- és a Vas-patakon, és kellemes, kanyargó úton kapaszkodva fölfelé széles tisztáshoz érünk; innen meredek kapaszkodó után egy tisztásra jutunk ki, amelyen esztena áll. Ismét behatolunk az erdőbe, átvágunk egy széles tisztáson, amely után ritkás erdő következik; eltérünk jobbra, kaptatunk fölfelé a tisztásig, amelyen számos karám és esztena áll - ez a Fehér-mező. Itt találunk vizet és hajlékot is. Az Egyeskő (Piatra Singuratica) menedékházhoz innen a piros sáv jelzést követve, a Nagy-Hagymás gerincén át, két óra alatt jutunk el.

Gyergyószentmiklós (820 m) - Kápolna-dombja (1085 m) - Réznyak (1450 m) - Piricske-forrás (1465 m) - Békény-Ditró vízválasztó (1475 m) - Tatár-havas - Hágótő község

Az útvonal hossza: 23 km összesített emelkedő: 1130 m Időtartam: menet 8 óra, jövet 7 1/2 óra Jelzés: piros sáv (újbóli festésre szorul!) Tudnivaló: nyáron járható és nagyon szép út. Télen nehezen járható

Gyergyószentmiklós központjából egyenesen északnak tart az útvonal és jobb felől hagyva a Csiky-kertet gerincösvényen vezet tisztásokon és erdőkön keresztül. Három kilométernyi kaptató után a Csobot-hegyhez érünk, ahonnan, fent egy kápolna látszik. Fokozatosan kapaszkodunk fölfelé, kelet felé megkerüljük a Kürüc-hegyet, s a hegy lábánál tágas legelőre érünk. Elszórt pásztorkunyhók mellett haladunk el és kb. 2 órai gyaloglás után Bükkfa-tetőre jutunk, ahonnan szép kilátás nyílik a Hagymás-hegységre, a Piricske csúcsra (1545 m). Enyhe lejtő vezet a nyeregig, ahonnan ismét emelkedni kezdünk és egy erdősávon át rövid idő múltán útkereszteződéshez érünk. Mi keleti irányba indulunk és a csúccsal szemben, északnak tartva kiérünk a Piricske-tisztásra, melynek közepén esztena áll, valamivel feljebb pedig forrásra bukkanunk. A tisztáson túl irtásos övezet van, majd egy óra múltán fenyőcsemetével beültetett tisztásra érünk. A Ditró-patak eredeténél két vízéren kelünk át és egy öreg fenyőerdőben fölfelé kaptató ösvénynek vágunk neki. Majd egy ösvény nélküli rész következik, amelyből a Tatár-tisztás felső végén a csúcsot körülvevő kerítésnél kerülünk ki, ilyenképp 5 1/2 óra alatt érünk föl a Tatár-havas csúcsára (1455 m). Megkerüljük és északkeleti irányban leereszkedünk Hágótő községbe, ahonnan egyenes út vezet Tölgyesre.

Szarvas menedékház (965 m) - Békény völgye (Valea Belcina) (1225 m) - Ditró-patak forrása (Poiana Ditraului) (1340 m) - Ditró-tölgyesi út (Soseaua Ditrau - Tulghesi) - Ditró (760 m)

Az útvonal hossza: 25 km Időtartam: 8 1/2 Szintkülönbség: 530 m Jelzés: kék sáv (terv szerint) Tudnivaló: nyáron autóval juthatunk el a Békény völgyén fel a Piricske-patak szájáig, a Ditró-völgyén pedig az Esztena-patak (Stâna) szájáig. Nagyobb megerőltetés nélkül érhetünk el a Ditró-patak forrásához, ahonnan felkapaszkodunk a Tatár-csúcsra. Télen csak sível járható út.

A Szarvas fogadótól indulunk és a műúton majd a Békény-völgyi erdei úton haladunk. Nem sokkal azután, hogy nekivágunk az útvonalnak, bal felől kőbánya mellett haladunk el. Egy kilométernyire, jobbra a Juhász-patak felől jövő pásztorcsapással találkozunk, amely megrövidíti az utat a Pongrác-tetőre. Két és fél kilométernyi út után, jobbra a Kis György-pataka (Cherpatocul Mic) felől jövő ösvénnyel találkozunk, amely a Nyerges-hegyre vivő utat kurtítja meg. Miután a Nyires-patakot balra, a Nagy György-patakot pedig jobbra hagyjuk, szép, gazdag legelőjű övezetbe érünk, amelyen pásztorkunyhók láthatók. Még két kis völgy mellett haladunk el, és az 5,7-es kilométerkőnél balra ösvény ereszkedik alá a Csanód (Cianod) hegyről. A 8,9-es kilométerkőnél, jobbra az erdőőri lakhoz érünk, amely két vízér összefolyásánál áll. További 300 m után a Piricske-patak torkolatához jutunk el. Útvonalunk most elkanyarodik északnak a 9,2-es kilométerkőnél a Békény völgyének irányát követve és 1200 m emelkedő után egy vadászösvénnyel találkozunk, amely a Piricske-mezőről indul és a Hajnal-gerincre kapaszkodik fel. Utunkat folytatva, ösvény keresztezi azt, amely a Piricske-mező felől jön; rövid pihenő után elindulunk a Ditró-patakán nyugatnak és 1200 m után a Kis-patak (Pârâul Mic) torkolatához érünk, ahonnan két ösvény fut az Új-havas (Muntele Nou) felé. További 2 km után az Esztena-patak (Stâna) torkolatáig jutunk el, ahol két pásztorcsapás találkozik, ezek a Piricske-mező felől, az esztenáktól jönnek. Innen az erdei úton nyugat felé tartunk a völgybe, és kb. 400 m után, balra, egy kis völgyet találunk. Északnyugatnak fordulunk, erdőkön, irtásokon vágunk keresztül és 3 km-nyi gyaloglás után széleset kerülünk délnek, majd délnyugatnak, elhaladunk egy útkereszteződés mellett, megyünk még 800 m-t az országút és a patak között, s két óra elteltével a Tölgyesről Ditróba vezető országúton Ditró felé indulhatunk.

Ditró - Tölgyes közötti út - Új-havas (Muntele Nou) - Kecske-Rez (Arama Caprelor) (1290 m) - út a Tatár-csúcs felé

Az útvonal hossza: 7 km összesített emelkedő: 440 m Időtartam: menet 2 1/2 óra, jövet 2 óra Jelzés: piros pont (tervezve) Tudnivaló: nyáron járható, télen csak sível. Jelenleg jelzése nincs.

A Ditró-Tölgyes országút 9,3 kilométerkövétől elágazik egy gerincösvény, azon indulunk el a Komarnik-hegy felé. Két km után útkereszteződéshez jutunk. Azon az ösvényen indulunk el, amely az északi lejtőn fut az Új-havas (Muntele Nou) csúcsa alatt, s megint egy kereszteződéshez érünk a hegy déli oldalán futó ösvénnyel találkozunk. Folytatjuk utunkat keleti irányba, kaptatunk fölfelé balra, ismét kelet felé tartunk, egy km-nyi gyaloglás után, jobbról tisztás tűnik fel. Rövid idő múltán a Kecske-Rez (Arama Caprelor), Tatár-havas (Tataru) ösvényre térünk. Innen jobbra, délkeleti irányba megyünk tovább, s már csak kb. egy km-t kell mennünk, hogy a Tatár-havas csúcs alatti tisztásra érjünk.

Cengellér-hágó (pasul Tengheler) (1040 m) - Kecske-Rez-csúcs (Vf. Arama Caprelor) (1290 m) - Tatár-havas (Vf. Tataru) (1440 m) - Hajnal-csúcs (Vf. Aurora) (1481 m) - Nyerges-csúcs (Vf. Deselatu) (1488 m) - Pongrác-tető (Saua Pângarat)

Az útvonal hossza: 15 km összesített emelkedő: 875 m Időtartam: 8 óra Jelzés: piros sáv Tudnivaló: nyáron is csak gyakorlott turistáknak ajánlható. Télen pedig csak síző, gyakorlott vadászok vállalkozzanak erre a kirándulásra

Ez az útvonal, amely a Nagy-Köz-Rez hegységet köti össze a Hagymással, a Hágótő felé vezető megyei útból ágazik ki a 18,1-es km-kőnél gerincösvény formájában, amely keresztezi a Sáros-Putna-patakot, délnek tart egy hegy tövénél, majd erdőkön és tisztásokon át a Kecske-Rez-csúcsig kúszik fel. Miután megkerültük a csúcsot keleti irányban, délkeletnek fordulunk, ahol a Cengellér-tetőről induló ösvénnyel találkozunk. Ezen elmegyünk a Sáros-Putna-patakig, ahonnan a Tatár-csúcs felé tart az ösvény. Innen ezerkétszáz méterre az Új-havas (Muntele Nou) felől jövő 49. sz. útvonallal találkozunk. További egy km után a tisztáson a szálfából ácsolt kerítést érintve, régi ösvényen folytatjuk utunk délkelet felé. Most egy kaptatókkal és ereszkedőkkel teli övezet következik, majd letarolt részen, cserjésen, málnavészen vágunk át. Ne tévesszük szem elől az irányt, mert ezen a részen nincs jelzés: tartsuk magunkat szorosan a vízválasztóhoz, mert így biztosan a Hajnal-csúcshoz (Aurora) (1422 m) érünk ki. A csúcsjelző oszloptól nem könnyű a leereszkedés egy gerincösvényen fiatal fenyőerdő szegélyén haladunk majd egy legelőre érünk. Ismét kapaszkodunk, keresztezzük az ösvényt, amely a Sáros-Putna völgyébe ereszkedik alá, aztán még egy kaptató és fönt vagyunk a Nyerges-csúcson (1488 m). A csúcs halma alatt két drótkötélpálya mellett haladunk el, amelyeken fát szállítanak a Békény völgyébe. Követjük az ösvény melletti jelzést, elhaladunk a Hegyes-csúcs alatt, amely balra marad el tőlünk, aztán fokozatosan kaptatva fölérünk a Nyerges-Sarokra (1438 m). Szálfenyőkkel szegélyezett sétányon haladunk át. Keresztezünk egy, a Békény völgyébol fölfelé kaptató ösvényt, s ezerkétszáz méter után az utolsó útkereszteződéshez érünk. A Sötét-Putna völgyéből fölfelé kapaszkodó szekérút keresztezi az ösvényt, s ereszkedik alá a Nagy György-patak völgyén, nyugati irányba, a Békény völgyébe. Háromszáz méternyi út után kaptatunk egy kicsit fölfelé a Magasbükkre érve találkozunk a Likasra vezető útvonallal. A Magas-bükkről a Dancurás (Danturasul Mic) nyugati lejtőjén ereszkedünk alá, átvágunk a gerincen és könnyen lejtve a Pongrác-tetőre érünk, a műútra, ahol pihenőhely vár ránk. Innen délnyugat felé Gyergyószentmiklósra, vagy kelet felé a Gyilkos-tóhoz juthatunk el.

Standard Szoba
Standard Szoba Részletek, galéria
2439 Ft/fő/éj
 • 24 órás recepció vagy kulcsátvételi lehetőség
 • DVD lejátszó a szobákban vagy a társalgókban
 • Felszerelt konyha
 • Idegenvezetés, esztenalátogatás, orda, sajt vásárlási lehetőség
 • ingyenes fogadópálinka
 • Internet - Wi-fi
 • Kenyérsütés bemutatása
 • Kert, udvar vagy zöldövezet
 • Kerti terasz / élő zene
 • Központi fűtés
 • Programszervezés kerti gril,bogrács,tábortűz, lovaskocsi túrák
 • Törölköző- és ágyneműcsere
 • Túravezetés
 • TV a szobákban vagy a társalgóban
 • Zárt parkoló
Nyitva tartásnyitva egész évben
Takarításnaponta a szállásadó
ElőlegNincs
Elfogadott fizetőeszközökkészpénz
Elfogadott valutákRON, HUF, USD, EUR
FeltételekA szállás lemondását kérjük minimum 1-2 héttel előtte bejelenteni.
Beszélt nyelvekmagyar, román, francia
Szállás elfoglalása15:00 után
Szállás elhagyása11:00 előtt
ParkolásBiztosított
KisállatNem hozható
Szobák száma3
Fürdőszobák számaVan
Lemondási feltételekA szállás lemondását kérjük minimum 1-2 héttel előtte bejelenteni.
DohányzásNem dohányzó

AJÁNLATKÉRÉS

Szállásra vonatkozó adatok
Ajánlatkérő adatai
Az ajánlatkérés nem minősül foglalásnak.