Balaton Déli Part Top 10

1. Platánsor - Balatonföldvár

Itt vannak a Balaton legnagyobb platánalléi, mely Balatonföldvár dísze, a tópart legszebb sétahelye. A pompás megjelenésű, nagy termetű, terebélyes fákat a XIX. század végén ültették. A Kassay sétány platánjain kívül védett platánfasorral a part és a vasút között nyílegyenesen futó Somogyi Béla és a Rákóczi Ferenc utcákban is találkozhatsz. Mi lehetne szebb, mint egy nyugodt séta kedveseddel vagy családoddal e gyönyörű helyen, gyönyörködve a lenyugvó napban és a balaton víztükrében.

2. Csisztapuszta fürdő

Egy titkos vidéki fürdő, amit csak a helyiek ismernek. Az árak barátságosak és nincs akkora tömeg. Igazi falusi meghittség, pihenés, csend vár rád, de lángos, hekk, de ami a legjobb, pisztráng is van.
A fürdő vize éppolyan elismert gyógyhatású, mint a legnagyobb fürdőké! Az átlagéletkor 60 felett jár, ezért nem kell divatozni, az ember nyugodtan elengedheti magát - majdnem minden értelemben. A fürdő rendelkezik gyerekmedencével és szaunával is. Budapestről az M7-es autópályáról Fonyódnál kell letérni Lengyeltóti irányába, majd innen Buzsák-Csisztapuszta felé venni az irányt.

3. Buzsák tájház

Bájos somogyi település, ahol a századfordulón még az egész falu szoba-konyha-kamra beosztású nádfedeles házakból állt.
A tájházban helyezték el a buzsáki népművészet, népi iparművészet legszebb darabjait. A háromféle híres buzsáki hímzés létezik - a kék-piros, vagy fekete-piros fonallal varrt vézást, a rátétest és a boszorkányost - ma is varrják a falu asszonyai. Becsülendő, hogy a hely életben tudja tartani hagyományait, felnevelni és megtartani a hímzőasszonyok újabb és újabb generációit.


4. Szántódpuszta

Szántódpuszta mellett naponta tízezrek mennek el, és csak kevesek veszik észre. A majorságot I. András adományozta a tihanyi apátságnak, s többnyire egyházi birtok volt. A 18-19. század építményeit látjuk. 45 hektáron, ahol 30 eredetiben megmaradt épület nyügözi le az odalátogatót, eredeti helyszínén őrizve meg a régebbi korok gazdálkodásának és életmódjának emlékeit. A puszta legszebb része a Kristóf kápolna, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tihanyi félszigetre, s a Balaton északi partjára.

5. Légli major /fazekas kézműves udvar/ Szőlőskislak

Ideális hely mindazoknak, akik szeretik az egyszerű falusi vendéglátást. Szőlőskislak Balatonboglártól néhány kilométerre található, gyönyörű szőlőhegyek és erdők övezik, A Major egy legendás múltbéli világot idéz meg, megígézi a szépre fogékony látogatót, legyen az gyerek, ifjabb vagy idősebb, férfi vagy nő egyaránt. A fazekas házban az itt készülő gyönyörű edényeket tekinthetititek meg, de önálló vagy oktatóval történő kerámia készítésre is lehetőség van. Légli Géza szőlősgazda szervezett borkóstolókat is tart mivel az udvarház a Dél-Balatoni Borút egyik állomása.
Maradandó élménybe lesz részetek, melyre még évek, sőt évtizedek múltán is szívesen emlékesztek vissza.

6.  Kishegy- Lelle

Balatonlellétől 3 km-re található a déli part egyik legkiválóbb bortermelő vidéke. A hangulatos pincék mellett az ország egyik legszebb panorámáját láthatjuk a Kishegy oldalából. Kishegy éke egy kis fehér falú, barokk kápolna, benne egy oltárral, rajta a hegyet egy időben birtokló Széchenyiek címerével.

7. Balatonszárszó, József Attila-emlékház

Balatonszárszó úgy emlékszik meg a költőről, ahogy keveseknek sikerül a saját nagyjairól. József Attila itt töltötte élete utolsó időszakát, és itt halt meg a vasúti sínek között. Tartalmas részletességgel ismerhetjük meg a költő életét és utolsó napjait különböző kiállítási tárgyak, dokumentumok segítségével. Ha a környéken jártok, semmilyen körülmények közt ne hagyjátok ki!

8. Teleki kápolnája

Az árpád-kori temetőkápolna, a falú múltjáról regél egy ódon temető végében és a déli part egyik legrégibb emléke. A kápolna Szárszó mögött egy völgyben négy falu, Szólád, Nagycsepely, Kötcse és Teleki található.
Gyönyörü a két középkori eredetű, indás-sárkányos oszlopfője, az egyiket állati, a másikat növényi motívumok díszítik. A hely gyalogos, kerékpáros és lovas túrákra egyaránt alkalmas.

9. Somogyvár

Somogyvár eleve különleges hely, már csak a hely szelleme miatt is. István király itt vívta döntő harcát a lázadó Koppánnyal szemben.
Bencés szerzetesek később, felépítették Szent László uralkodása alatt a Szent Egyed monostort,  ahol csodák is történtek. A francia szerzetesek által emelt templom és kolostor szellemi központtá vált a középkor századai során.
Gyerekeknek is jó ötlet megmutatni, milyen volt a középkor, élmény lehet számukra a közel ezredéves romfalakon szaladgálva megtapasztalni a kora középkor hangulatát.

10. Fonyód-Kripta-villa

Abrudbányai-Rédiger Ödön, erdélyi gyógyszerész beleszeretett egy szép, fiatal lányba, Magdusba. Ám a lány az esküvő előtt egy gyors lefolyású betegség következtében hirtelen elhunyt. Ödön úgy döntött, a gyönyörű fonyódi panorámát látva, hogy emléket állít Magdusnak és 1941-ben építetette a kriptát, elveszített szerelme emlékére. A kripta fő része a márványból készült nászi szoba, ahol a két szerelmes szobra, örökre egymás karjaiban forr össze.

A legenda szerint, ha két szerelmes itt jár, s ágy felett megfogják egymás kezét, szerelmük örökké tart majd.

8640 Fonyód, József u. 16

ViaGo Promo Video

TIÉD AZ EGÉSZ VILÁG!

Miért ne lehetne egy utazás kaland?